| |
[a*dam] 5 maart a.s.: Weet wat je eet! Aseed - 28.02.2011 20:34
Middag met 4 lezingen over eten & voedselvoorziening in het kader van 7 Days of Inspiration. `Think global, act localʼ is het motto. Verschillende sprekers belichten het onderwerp vanuit diverse hoeken en schakelen van klein naar groot. Locatie: Plantagedok - Plantagedoklaan 8 - Amsterdam Aanvang: 13 uur Hoe krijg je kinderen aan de groente? Waarom stadslandbouw? Wat gebeurt er bij VokoMokum en Transition Town de Pijp? Wat hebben deze projecten te maken met stijgende voedselprijzen op de wereldmarkt en voedselmonopolisering? Raken de natuurlijke hulpbronnen op? Wanneer en hoe zal de voedselcrisis toeslaan? Is er morgen nog wat te eten? En – last but not least - welke bijdrage kunnen wij zelf leveren aan een gezonde, milieuvriendelijke en rechtvaardige voedselvoorziening? Programma 13.00 opening 13.15 - 14.15 Laura Emmelkamp / Keet Smakelijk: Spoedcursus gezond eten met kinderen 14.15 - 15.15 Tjerk Dalhuisen / Gifsoja.nl: De onrechtvaardige en onduurzame sojaketen 15.15 - 15.30 pauze 15.30 - 16.30 Guus Geurts: Antwoorden op de voedsel-, klimaat- en energiecrisis 16.30 - 17.30 Meike Vierstra / ASEED: Inspirerende initiatieven op het gebied van lokale en regionale voedselvoorziening Toegang gratis Reserveren is niet mogelijk Voor meer info over de verschillende lezingen en contactgegevens sprekers zie info hieronder SPREKERS & LEZINGEN Keet Smakelijk: spoedcursus gezond eten met kinderen Doe mee met de quiz van Keet Smakelijk en leer hoe je kinderen (en de rest van de familie) op een leuke manier aan de groente krijgt! Spoedcursus lekker, gezond en gevarieerd eten met kinderen. Met handige tips en trucs,o.a. over Portiegrootte, Omega-3, Lus ik nie... Zout, Suiker, Vezels, Variatie, Schoollunches en nog veel meer....... Met name interessant en nuttig voor ouders van opgroeiende kinderen. En verder voor iedereen die geïnteresseerd is in eten & gezondheid. Laura Emmelkamp / www.keetsmakelijk.nl / info@keetsmakelijk.nl De onrechtvaardige en onduurzame sojaketen De wereldwijde voedselvoorziening wordt in toenemende mate georganiseerd door steeds groter wordende multinationals. In onze voedselketen worden de sectoren zaadgoed, verwerking en distributie gedomineerd door een handvol van deze gigabedrijven waaronder Monsanto (genetisch gemanipuleerde zaden en landbouwgif), Cargill (verwerking en bulktransport), Unilever (verwerkte producten), Ahold (supermarktketens als Albert Heijn). Boeren aan de ene kant en consumenten aan de andere kant zijn dus in toenemende mate afhankelijk van deze multinationals. Bij gebrek aan overheidsregulering proberen deze bedrijven de consumenten steeds meer te overtuigen dat ze ʻduurzaamʼ bezig zijn. In deze workshop wordt behandeld dat deze marktgerichte oplossingen in ieder geval binnen de sojaketen vooral een poging tot ʻgreen washingʼ zijn. Er zal hierbij aandacht worden besteed aan de Round Table on Responsible soy, waarbinnen vrijwillige afspraken worden gemaakt tussen het multinationale bedrijfsleven en enkele maatschappelijke organisaties, om zo bindende overheidsregelgeving en meer marktregulering te voorkomen. Tjerk Dalhuisen / A SEED Europe & Gifsoja.nl Antwoorden op de voedsel-, klimaat- en energiecrisis In deze workshop wordt ingegaan op de samenhang tussen de voedsel-, klimaat- en energiecrisis. Ondanks dat de vrije markttheorie niet werkt in de landbouw, is er wel sprake van toenemende vrijhandel binnen het Europese landbouwbeleid en de WTO. Boeren in Noord en Zuid zijn hiervan het slachtoffer, omdat ze geen kostendekkende prijzen voor hun producten op hun eigen markt kunnen behalen. Daarbij gaan op een vrije wereldmarkt de steeds schaarser wordende natuurlijke hulpbronnen naar de hoogste bieder ten koste van de voedselzekerheid en bestaanszekerheid van kleine boeren en inheemse volkeren. Er wordt een alternatief geschetst gebaseerd op voedselsoevereiniteit en regionalisering, waardoor continenten als de EU veel meer zelfvoorzienend worden, en waarmee tevens de bijdrage van de landbouwsector aan klimaatverandering en afhankelijkheid van olie sterk verminderd kan worden. Ook komen strategieën en samenwerking tussen boeren en maatschappelijke organisaties aan de orde. Guus Geurts / Swadeshi - Bureau voor Andersglobalisering / www.guusgeurts.nl Inspirerende initiatieven op gebied van lokale en regionale voedselvoorziening Elke dag consumeren we voedsel en elke dag dragen we daarmee bij aan de wijze waarop onze voedselvoorziening wordt georganiseerd. Maar sluit de voedselvoorziening wel aan bij de wereld zoals we die graag zouden zien? In deze workshop bespreken we verschillende lokale voedselinitiatieven en hoe je daarmee zelf kunt bijdragen aan een betere voedselvoorziening. We gaan het onder andere hebben over direct inkopen bij de boer, boerenmarkten, stadslandbouw en door de gemeenschap gesteunde landbouw (community supported agriculture). Maak kennis met verschillende voedselprojecten in Amsterdam, zoals Farming the City, VokoMokum en Transition Town de Pijp. Meike Vierstra / A SEED Europe / www.versvoko.nl E-Mail: info@aseed.net Website: http://www.aseed.net |
Lees meer over: Agenda gentechnologie natuur, dier en mens | aanvullingen | |